Kvalitatīvam cepamtraukam ir laba siltumvadītspēja, tas var izturēt augstu temperatūru, un tam piemīt nelipšanas īpašības. Tas ir ērti lietojams un viegli mazgājams. Mēs izdomājam, kura cepšanas forma ir labāka.
Metāla veidnes
Lai saprastu, kā izvēlēties cepšanas trauku, izlemiet, ko gatavosiet.
Metāla veidnes ir vieglas un izturīgas, ātri uzsilst un atdziest. Tāpēc, ja trauks pēc iespējas ilgāk jāuztur silts, šādi trauki nederēs.
Metāla veidnēm ir teflona vai cits nepiedegošs pārklājums, pateicoties kuram ēdiens nelīp un ir viegli noņemams – traukus nav nepieciešams eļļot ar eļļu. Traukus nedrīkst griezt veidnes iekšpusē, jo pastāv risks sabojāt pārklājumu, tad ēdiens sāks piedegt un pielips pie sienām.
Metāla veidnes var tīrīt tikai ar mīkstajām birstēm un saudzīgiem mazgāšanas līdzekļiem, bet trauku var izņemt ar koka, teflona vai silikona lāpstiņu.
Čuguna veidnes
Čuguna veidnēm ir biezs dibens un sienas, tāpēc trauks vienmērīgi uzsilst. Tās atdziest lēnām – ēdiens ilgi paliek silts. Pateicoties čugunam piemītošajām nelipšanas īpašībām, ēdiens nepiedeg, un laika gaitā efekts tikai pastiprinās. Čuguna veidnes ir izturīgas, videi draudzīgas un izturīgas, tās ir ļoti grūti sabojāt, tāpēc nav nekādu grūtību kopšanā.
Čuguna veidne ir smaga un rūpīgi jāizņem no krāsns.
Alumīnija veidnes
Alumīnija veidnes ir vieglas, ar labu siltumvadītspēju un ātri uzsilst, tāpēc ēdiens tiek pagatavots vienmērīgi. Cepšana nelīp un ir viegli noņemama – vienkārši nogriež foliju.
Alumīnija veidnes ir vienreizējas lietošanas. Tiem nav nepieciešama apkope, bet katru reizi ir jāpērk jauns.
Stikla veidnes
Stikla traukiem ir zema siltumvadītspēja, un tāpēc trauks tajos pagatavojas ilgāk, taču tas ir labi izcepies un apbrūnināts. Caurspīdīgās sienas ļauj novērot procesu un, ja nepieciešams, savlaicīgi sajaukt ēdienu.
Stikla veidnes ir viegli tīrāmas un saglabā savu pievilcīgo izskatu ilgu laiku.
Trūkums ir tas, ka tie ir smagi un trausli - tie viegli saplīst, un ar strauju temperatūras kritumu tie var saplaisāt. Bet tie iztur zemu temperatūru, tāpēc tos var ievietot ne tikai cepeškrāsnī, bet arī ledusskapī.
Keramikas veidnes
Keramikas veidnes uzsilst lēni un vienmērīgi. Tie ir diezgan estētiski – var pasniegt ēdienu galdā, nepārceļot uz citu ēdienu. Vēl viena priekšrocība ir tā, ka ēdienu var sagriezt ar nazi, nebaidoties sabojāt keramiku.
Bet tas ir smags un trausls materiāls, kas ļoti augstā temperatūrā var saplaisāt vai sadalīties.
Silikona formas
Ēdiens silikona veidnēs nelīp, tās nav jāieeļļo ar eļļu vai jāizmanto cepamais papīrs. Trauks nelīp un ir viegli izņemams. Šādas formas iztur gan augstu, gan zemu temperatūru, tāpēc tās var ievietot ne tikai cepeškrāsnī, bet arī saldētavā.
Kvalitatīvas veidnes ir izgatavotas no netoksiskas medicīniskās kvalitātes silikona. To ir viegli tīrīt, dažreiz pietiek ar salveti.
Materiāls slikti notur formu, tādēļ traukus ar mīklu ir ērtāk pildīt, kad tā atrodas uz režģa. Trūkums ir tāds, ka karsēšana aizņem ilgu laiku, un mīklas iekšpuse var palikt neapstrādāta, savukārt ārpusē jau parādīsies garoza. Gatavos konditorejas izstrādājumus nav iespējams sagriezt tieši veidnē.
Pievērsiet uzmanību FDA vai CE apzīmējumam, kam jābūt uz etiķetes. Tas nozīmē, ka veidlapa ir droša.
Kā izvēlēties veidlapu saviem mērķiem?
- Cietā metāla pannas labi der cepumiem, pīrāgiem, smalkmaizītēm, kastroļiem un lazanjai. Noņemamie ir piemēroti cepumu, smilšu mīklas kūku cepšanai.
- Čuguna veidnes var izmantot, ja plānojat cept mājputnus, gaļu vai zivis.
- Alumīnijs piemērots kūku un cepumu cepšanai.
- Glāzē gatavo dārzeņus, sautējumus, lielus pīrāgus.
- Gaļa, mājputni, sānu ēdieni tiek cepti keramikā.
- Silikona veidnes ir piemērotas kūkām, smalkmaizītēm, kēksiem un smalkmaizītēm