Mencu aknu salāti

Kārtainie mencu aknu salāti ar žāvētam plūmēm. Sastāvdaļas: (apmēram 8 porcijām)4 vārītas olas1 vārīts burkāns3 vārīti kartupeļi8-10 žāvētas plūmes3-4 lociņi, dilles, pētersīļi( ja vēlas)1 bundža konservētu mencu aknu eļļa150 g majonēzes Olas cieti novāra (10 minūtes), burkānus un kartupeļus novāra sāls ūdenī, līdz tie ir mīksti (20-25 minūtes. Atdzesē, nomizo, atdala baltumus no dzeltenumiem. Sarīvē uz rupjās rīves, sasmalcina plūmes un zaļumus ar nazi.Mencu aknām nolej lieko eļļu, pēc tam sasmalcina to ar dakšiņu.Salātus kārto kārtās salātu traukā vai porcijās uz šķīvjiem, izmantojot konditorejas formu riņķis. Vienmērīgā slānī izkārto kartupeļus, burkānus, mencu aknas, žāvētas plūmes, lociņus, dilles, pētersīļi( ja vēlas),olu…

Ābolu kūka

Ābolu kūka. Sastāvdaļas:Milti 450 gSviests 250 g (vai margarīns)Krējums 200 gSāls 1/2 tējkaroteSoda 1/2 tējkaroteĀbolu 3-4 gab (atkarība no lieluma)Cukurs 3-4 ēdam karotes (atkarība no āboliem)Kanēlis 1/2 (pēc garšas)Ola 1 gab Miltus sajauc (samīca) ar sviestu, pievieno sāli, sodu, krējumu, samīca viendabīgu mīklu,(mīkla uzreiz ir gatava darbam). Ābolus nomazgā, nomizo, mīkstumu sagriež gabalos.Mīklu sadala 1/2 uz pusēm, mīklu uz cepamā papīra izrullē.Tad to liekt uz plāts, uzber ābolus, cukuru, kanēli. Atlikušo mīklu izrullē, pārklāj ābolus, maliņas saspiež.Mīklu pārziež ar sakultu olu, ar dakšas palīdzību sarūto.Kūku liek 180 sakarsētā cepeškrāsnī, cep apmēram 25-30 minūtes, līdz virspuse kļuvusi zeltaini brūna.Karsto ābolu kūku…

Mājās gatavoti pelmeņi (apaļa metāla forma)

Miltus ar olu, ūdeni, eļļu un sāli izmīca. Mīklai ir jāatlec no rokām un jābūt ļoti labi izmīcītai. No mīklas izveido kukulīti, apsedz to noliek uz 10 -15 minūtēm lai nedaudz atpūšas. Kamēr mīkla atpūšas, maltai gaļai pievieno garšvielas un sīpolu. Gatavu mīklu sadala uz pusēm izrullē, pēc iespējas plānāk, bet ne tik plāni, lai spīdētu galds cauri. Lai mīkla neliptu pie galda, apakšā paberam miltus. Izrullētu mīklu liekam virsū pārkaisītai ar miltiem formā,tad liekam pildījumu un pārsedzam ar mīklas izrullētu otro daļu. Ar rokam nedaudz izlīdzinām un ar mīklas rulli izspiežam pelmeņus. Gatavos pelmeņus liek vārīties verdošā ūdenī, kam…

Gardie Piena koržiki

Katliņā lej pienu, pievieno cukuru un sviestu, izkausē, atdzesē. Tad, pievieno 1/2 olu, kārtīgi samaisa. Izsijā miltus ar cepamo pulveri un sodu un pievino piena masai, ātri samīcaļ mīkstu mīklu. Galdas virsmu pēc vajadzības pārkaisa ar miltiem.Mīklu izrullē 5-9 mm biezā plāksnē, ar gofrēto kēksa formiņu vai ar kādu citu formiņu izspiež piena koržikus.Veidnē ieklāj cepampapīru un kārto kosžikus, tad tos pārziež ar olu. Cep sakarsētā cepeškrāsnī 180-200°C temperatūrā, 10-12 minūtes.Lai labi garšo ! Sastāvdaļas400 (450) g miltu200 g cukura100 g sviesta1 ola80 ml piena4 g cepamā pulvera2 g soda

Jogurta gaisīgi kēksiņi-mafini

Brīnišķīgs, ļoti ātrs un vienkārši jogurta kēksiņi. Sastāvdaļa:jogurta (1 bundžiņa) 125 gmiltu 160 gcepamo pulveri 1 tējkarote1/8 tējkarotes cepamā sodacukurs 125 gaugu eļļas (bez garšas)60 golas 3 gabšķipsniņa sāls Pagatavošana: Olas, jogurtu, cukuru, samaisa, tad pievieno izsijātus miltus ar soda un cepamo pulveri, visu atkal samaisa. Tad pievieno augu eļļu, iemaisa, līdz masa viendabīga. Mīklu salej silikona kēksa formiņās (var arī izmantot 1-lielu formu tad cepšanas laiks apmēram 60 min,.). Formiņas liek sakarsētā cepeškrāsnī. Cep 180 grādos apmēram 25-30 min,. Gatavību pārbauda ar koka kociņu, ja to izvelkot, nekas nav pielipis, tad kēksiņi-mafini gatavi. Gatavus kēksiņus pārkaisa ar pūdercukuru. Lai…

Kakao krēms ar ķīseli

Katliņā ielej skābo krējumu, pūdercukuru, kakao, liek uz ledus vai aukstā ūdenī un saputo ar metāla slotiņu, līdz skābā krējuma apjoms divkāršojies. Pēc tam pievieno izšķīdinātu siltu želatīnu skābā krējumā, maisot to ar metāla slotiņu. Gatavu krēmu, labi samaisa, nekavējoties salej saldumtraukā vai veidnēs un atdzesē ledusskapī(no 60-120 min.). Krējumu no skāba krējuma var pagatavot ar svaigu ogu biezeni: zemenēm, āboliem, avenēm utt. Ogas jāšķiro, jāmazgā aukstā ūdenī un jāizberž caur smalku sietu, un pēc tam jāsamaisa ar saputotu skābo krējumu (pirms ielej želatīnu). Sastāvdaļas: Skābais krējums 500 g, pūdercukurs 200 g, kakao 2 ĒK, 20 g želatīna.Dzērveņu ķīselis: Sastāvdaļas:dzērveņu…