SIERA NAŽI
Kuru siera nazi pirkt
Runājot par siera nazi, tie nozīmē komplektu siera griešanai, kas sastāv vismaz no trim nažiem.
- Mīkstais siera nazis vai stīgu nazis. Mīksto sieru ir ļoti grūti sagriezt ar parastu nazi, iespējams, šis ir viskaprīzākais siers, kuram ļoti nepieciešams iegādāties nazi ar auklu, nevis asmeni.
- Vidēji cietam siera nazim ir plats plāns asmens, piemēram, sadzīves nazim. Bet tā asmenim ir raksturīga iezīme - caurumi audeklā vai padziļinājumos, tā sauktās gaisa kabatas. Pateicoties tiem, asmens brīvi iziet cauri siera gabaliņam, to nesasmalcinot, sagriežot vienmērīgās šķēlēs.
- Cietajam siera vai parmezāna nazim ir vidēja garuma rokturis ar neparastu asmens formu. Tas ir ķīļveida, atgādina lāpstiņu, bieži vien ar abām malām, tāpēc, strādājot ar šādu nazi, jābūt uzmanīgiem.
Šie trīs naži veido tā sauktā "siera komplekta" pamatu, kam vajadzētu būt katrai profesionālai virtuvei. Mājas virtuvē var iztikt ar auklas nazi, griežot ar to ne tikai mīksto, bet arī cieto sieru.
Siera čipsu iegūšanai vēlama siera ēvele vai specializēta nerūsējošā tērauda rīve ar vidēji lieliem caurumiem.
Profesionāls nazis siera griešanai - nazis-zāģis
Virtuvē bez siera trijotnes ir jāizmanto citi siera naži, tostarp tie, kas paredzēti cirtainiem griešanai. Bet, lai strādātu ar lielām galvām un gabaliņiem, jums jāiegādājas siera nazis ar diviem rokturiem.
Vizuāli tas atgādina divu roku zāģi, bet bez zobiem. Šādam nazim ir garš plāns asmens ar rokturiem abos galos. Asmens platumam jābūt vismaz diviem centimetriem, bet ne vairāk kā pieciem. Šis dizains ļauj ar minimālu piepūli sagriezt siera galviņas vienmērīgos gabalos. Ar platu asmeni ir vēlami caurumi (gaisa kabatas), tad nazis ies gludāk un mīkstāk, un siers nedrūp un neburzās. Cietajiem sieriem vai vidēji mīkstajiem sieriem varat iegādāties griezēja nazi, kas lieliski veiks griešanas darbu.