PAPLĀTES, ETAŽIERI, KŪKU UN UZKODU PALIKTNIS
Whatnots ir ēdieni, kas paredzēti galda klāšanai un dažādu produktu pasniegšanai viesiem. Šis inventārs ir līdzīgs plāksnēm, kuras ir sarindotas vairākos stāvos un ir savstarpēji savienotas ar stipru tapu.
Mērķis
Mūsdienīgi plaukti ļauj kopīgā galdā celt un demonstrēt iestādes viesiem šādus produktus:
- augļi,
- konditorejas izstrādājumi (kūkas, konditorejas izstrādājumi, smalkmaizītes),
- skaistas uzkodas,
- gardo sieru sagriešana utt.
- Šķirnes
Parādītie galda piederumi var atšķirties.
- ražošanas materiāls (keramika, nerūsējošais tērauds, stikls),
- līmeņu skaits un to forma,
- katra stāva izmēri (diametrs),
- ražotājs.
Paplāte ir viens no piederumiem, bez kura nevar iztikt galda klājums. To izmanto sabiedriskās ēdināšanas iestādēs, ēdnīcās, kafejnīcās un restorānos. Piemērots gulošu pacientu apkalpošanai, romantiskas atmosfēras radīšanai no rīta un brokastu pasniegšanai gultā.
Paplātes veidi
Šie virtuves un galda piederumi tiek piedāvāti trīs veidos:
- pasniegšana;
- Brokastu paplātes;
- dekoratīvs un interjers.
Tie atšķiras pēc izmēra, formas, materiāla. Viņiem ir pasugas, kas paplašina piederumu funkcijas:
- Servēšanas bļodas tiek plaši izmantotas, gatavojot svētkus, kas saistīti ar svinīgiem notikumiem.
- Ballītēm tiek izmantotas tradicionālās paplātes, uz kurām tiek nēsāti trauki, kā arī daudzlīmeņu paplātes. Lielas paplātes ir ērtas, organizējot "smorgasbord". Uz tiem tiek liktas uzkodas, sviestmaizes, augļi, saldumi, deserti. Kāzās tos izmanto kūkām un citiem kārumiem.
- Paplātes restorāniem atšķiras pēc materiāla un cenas. Ātrās ēdināšanas iestādes izmanto lielu skaitu lētu produktu. Solīdākos un respektablākos restorānos - dārgāk. Pieejams klasiskā un modernā versijā.
- Dekoratīvie tiek izmantoti, lai interjerā ieviestu oriģinalitātes elementu.
Brokastu paplātes var būt visvienkāršākā dizaina: tradicionālas formas, lēts materiāls ēdiena pasniegšanai gultā. Bet tos parasti veic sarežģītāka dizaina tabulas veidā:
- ar rokturiem ērtai un drošai pārnēsāšanai;
- kājas ērtai uzstādīšanai;
- ar sāniem, lai novērstu pārtikas un dzērienu slīdēšanu;
- ar salokāmu augšdaļu vai kājām.
Turklāt tos var aprīkot ar veramu vāku, atvilktnēm.